B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

03 oktober 2017

Tweets van politici

De gebeurtenissen van afgelopen weekend in Catalonië hebben tot een heleboel tweets geleid. Bij deze tweets waren er een heleboel van Vlaamse politici. De tweets van de Vlaamse politici laten enkele interessante patronen zien.

Verschillende politici van de N-VA waren de afgelopen dagen (van donderdag 28 september tot en met zondag 1 oktober) zeer actief op Twitter
Er zijn 7 vooraanstaande N-VA politici die in die periode zelf meer dan 20 tweets gepubliceerd hebben. Sommige tweets hadden inderdaad te maken met reacties op de gebeurtenissen in Catalonië. Verschillende N-VA politici bevonden zich zelfs in Catalonië, waar ze live verslag uitbrachten, andere gaven hun bedenkingen vanuit België.

Helga Stevens, Europarlementslid    95 tweets
Theo Francken, staatssecretaris    93 tweets
Sander Loones, Europarlementslid    62 tweets
Peter Dedecker, volksvertegenwoordiger    57 tweets
Siegfried Bracke, kamervoorzitter    47 tweets
Geert Bourgeois, Minister-president van de Vlaamse regering    21 tweets
Jan Jambon, federaal minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken  20 tweets



OpenVLD politici lieten zich niet onbetuigd de afgelopen dagen. 
Guy Verhofstadt vervult tegenwoordig zijn rol als woordvoerder van de liberale fractie in het Europees parlement en niet zozeer als lokaal OpenVLD parlments, vandaar dat hij niet meegenomen werd in deze analyse. Uit de onderstaande grafiek blijkt duidelijk dat op zondag 1 oktober de OpenVLD politici niet zo actief waren, de activiteit op 28 september was intenser.

Bart Tommelein, Vlaams minister    72 tweets
Philip De Backer, staatssecretaris    42 tweets
Sven Gatz, Vlaams minister    38 tweets
Bart Somers, Vlaams parlementslid   21 tweets
Maggie De Block, federaal minister   21 tweets
Gwendolyn Rutten, partijvoorzitter    21 tweets


CD&V politici bleven grotendeels afwezig de afgelopen dagen, in vergelijking met de andere partijen.
Slechts twee CD&V politici hebben van donderdag 28 september tot en met zondag 1 oktober 20 of meer tweets gepubliceerd, minister Hilde Crevits (20 tweets) en Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (28 tweets). Tijdens het referendum in Catalonië was op beide Twitter-accounts weinig activiteit te bespeuren, eerder minder in vergelijking met de voorgaande dagen.

Groen had twee politici die zich actief toonden op Twitter tijdens het referendum.

Kristof Calvo (die familiebanden heeft met Catalonië) publiceerde in de onderzochte periode 37 tweets, Europees parlementslid Bart Staes 27 tweets.


Verschillende Vlaams Belang politici waren de afgelopen dagen actief op Twitter. 
Het feit dat het Vlaams Blok 40 jaar terug gestart werd kwam vaak aan bod in de eigen tweets van de huidige Vlaams Belang politici. De activiteit tijdens het referendum op zondag 1 oktober bleef eerder beperkt, zowel in vergelijking met de overige dagen als in vergelijking met sommige andere partijen.

Stefaan Sintobin, Vlaams parlementslid  39 tweets
Tom Van Grieken, partijvoorzitter    32 tweets
Barbara Pas, kamerlid   27 tweets
Gerolf Annemans, Europaarlementslid    20 tweets


Geen enkele vooraanstaande politicus van de sp.a heeft van donderdag 28 september tot en met zondag 1 oktober 20 of meer tweets gepubliceerd.  
Joris Vandenbroucke, fractieleider sp.a Vlaams Parlement, bleef steken op 18 tweets.



Politici van de N-VA zijn er in geslaagd om zich duidelijk te manifesteren tijdens het referendum in Catalonië. Ze waren er zeer snel bij om het geweld van de ordediensten te veroordelen. Andere partijen hebben duidelijk kansen laten liggen om zich van 28 september tot en met 1 oktober duidelijk op Twitter te tonen.

Related Posts with Thumbnails