B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

22 mei 2012

Facebook Pages

Vroeger moest elk bedrijf een eigen website hebben. Nu is dit niet meer voldoende, nu moet het bedrijf ook nog aanwezig zijn op Facebook. En om een beetje te scoren moet de Facebook fanpage er ook nog een beetje deftig uitzien en veel fans aantrekken. De volgende stap is dan na te gaan hoe de Facebook fanpage van het bedrijf scoort ten opzichte van andere fanpages van concurrenten. Welke (gratis) sites kunnen hierbij helpen ?

Socialbakers
Socialbakers is een Amerikaans initiatief, initieel gekend van de globale Facebook statistieken. Sinds enige tijd biedt de site ook inzicht in meer gedetailleerde cijfers, per land en ook voor pages. Het probleem is dat er blijkbaar maar 216 pages uit België opgevolgd worden. Er zijn enkele rubrieken, maar vermits het aantal opgevolgde pages blijkbaar vrij beperkt is, is de kans groot dat de rubrieken onvolledig zijn.



Je kan aanloggen met je Facebook account op Socialbakers. Eens aangelogd kan je ontbrekende pages voorstellen. Ik heb een tijdje terug enkele pages van bedrijven uit de Belgische financiële sector voorgesteld, maar ze duiken nog steeds niet op in de rangschikking.

PageData
PageData maakt deel uit van het Inside Network, waar je ook AppData en InsideFacebook kan terugvinden. Het aanbod van mogelijkheden van PageData is maar magertjes. Er is een leaderboard. Je kan bovendien tot drie pages met elkaar vergelijken. Ik heb zojuist drie Vlaamse artiesten even vergeleken : Milow, Selah Sue en Hadise. Het resultaat is al bij al beperkt.



Zoomsphere
Zoomsphere is een initiatief uit Tsjechië. De site biedt statistieken aan over Linkedin, Twitter, Google+, YouTube, Pinterest en natuurlijk ook Facebook.



Zoomsphere lijkt een heleboel pages uit België te kennen, maar Stella UK en Stella Artois USA kan ik met de beste wil geen Belgische pages noemen ... De fanpages worden niet in rubrieken onderverdeeld. Er is een zoekfunctie waar je een fanpage kan opzoeken. Dit leidt je naar een page met de gedetailleerde statistieken voor de fanpage (follower count & talking about). Je kan ook twee pages met elkaar vergelijken, bijvoorbeeld Milow met Selah Sue.



De mogelijkheid is voorzien om nieuwe pages voor te stellen, maar deze pages moeten wel over voldoende fans beschikken : "Sorry. This page has a small number of followers and it`s not possible to include this page in the top 1000 ranking for this country." Bijgevolg schiet Zoomsphere tekort indien de page van jouw bedrijf (of die van je concurrenten) nog niet zo veel likes heeft.

Socialnumbers
Socialnumbers is een initiatief uit Kroatië. Je kan bovenaan instellen voor welk land je de statistieken wil bekijken. In de titelbalk staat wel dat er maar 202 official pages voor België zijn, wat mij best weinig lijkt. Aan de andere kant lukte het mij om via de zoekfunctie een heleboel pages terug te vinden. De focus van de site lijkt mij te liggen op agencies die kunnen aantonen welke Facebook pages zij opgemaakt hebben. Naast elke page kan je immers een "claim" button vinden.



De pages zijn in "categories" ondergebracht, maar deze zijn weer ver van volledig. De fanpage van dit blog wordt bijvoorbeeld vergeleken met "Traiteur Paulus". De mogelijkheid om ontbrekende pages voor te stellen voor een rubriek lijkt mij niet aanwezig te zijn. Wat wel aanwezig is, is de mogelijkheid om twee pages met elkaar te vergelijken, bijvoorbeeld nogmaals Milow en Selah Sue.



Fbstore
Fbstore is een Belgische initiatief. De vertaling van de site naar het Nederlands is niet overal even succesvol. Het criterium voor de rangschikking is "people taking about", een indicator die een vertekend beeld kan geven. De site biedt slechts info aan over een beperkt aantal pages. De ogelijkheid om ontbrekende pages voor te stellen ontbreekt. De pages zijn in rubrieken ondergebracht, wat vergelijken handig maakt. Fbstore kende zojuist de pages van Milow en Selah Sue niet, de focus ligt op merkenpages. Je kan ook toegang vragen tot het volledige dashboard, wat ik nog niet gedaan heb.



Conclusie
Een goede site waar Facebook pages van een land per rubriek met elkaar kunnen vergeleken worden heb ik tot nu toe spijtig genoeg nog niet gevonden. De verschillende sites die ik al wel gevonden hebben, hebben allen kleine tot grote tekortkomingen. Suggesties voor betere (gratis) sites waar je Facebook pages kan vergelijken zijn steeds welkom.

Related Posts with Thumbnails