B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

09 april 2010

Netlog bezoekcijfers

Het viel mij op bij het samenstellen van de laatste editie van de Belgian Social Media Monitor dat de trafiek van Netlog zeker niet in stijgende lijn gaat. Het aantal members stijgt daarentegen nog steeds lichtjes.

Welke publieke bronnen zijn er om de trafiek naar de website van Netlog in kaart te brengen ?

CIM Metriweb
Aan de hand van tags op de websites wordt in het CIM Metriweb systeem gedetailleerde info over de bezoekers aan de opgevolgde sites bekomen. Deze info is toegankelijk voor de deelnemende sites. Dagelijks wordt een overzicht gemaakt van de gemiddlede bezoekercijfers over de afgelopen 7 dagen. Deze info heb ik in het kader van de Belgian Social Media Monitor telkens genoteerd in het begin van de afgelopen maanden. Dit geeft het onderstaande overzicht van het aantal bezoekers en het aantal bezoeken aan de Netlog site. Zowel het aantal bezoekers als het aantal bezoeken gaan sinds september 2009 in lichtjes dalende lijn. Het aantal bezoekers is sinds september 2009 al met 19% gedaald, het aantal bezoeken met 26%. Dit is steeds een momentopname in het begin van de maand





Alexa
In het kader van de Belgian Social Media Monitor rapporteer ik maandelijks de posities van diverse social media sites in België. De evolutie van Netlog volgens Alexa lijkt althans qua positie voor België eerder stabiel te zijn. Van rank 9 (de 9de site in België qua aantal bezoeken) is de Netlog eventjes naar 12 gesprongen in december 2009, twee maanden op plaats 10 gebleven en nu al twee maanden op plaats 11.


Alexa biedt op de website ook meer gedetailleerde info aan, waaronder grafiekjes. De bronnen waarop Alexa zich baseert zijn niet volledig duidelijk. Enerzijds zou de info gebaseerd zijn op het surfgedrag van personen die de Alexa toolbar geïnstalleerd hebben. Daarnaast zouden er nog andere bronnen zijn. In ieder geval moeten de cijfers van Alexa met de nodige omzichtigheid geïnterpreteerd worden. Het aantal pageviews heeft volgens Alexa gepiekt in het derde kwartaal van 2008. Sindsdien is de achteruitgang bezig.



Google Trends
Google Trends is één van de vele gratis diensten van Google. Je kan zien hoe vaak een zoekterm gehanteerd wordt. Je kan er ook een idee krijgen van de trafiek naar een site. Als je bovendien met een Google account ingelogd bent verschijnen er cijfers op de assen van de grafieken. De Google Trends grafiek voor Netlog toont sinds januari 2009 een licht dalende evolutie voor de daily unique visitors.



Google Adplanner
Google Adplanner is een andere dienst van Google, eerder gericht op bedrijven die advertenties willen plaatsen. Deze dienst levert ook inzicht op qua bezoekcijfers aan sites. De grafiek toont sinds januari 2009 een licht dalende evolutie voor de daily unique visitors (gemeten aan de hand van de cookies). De grafiek van Google Adplanner voor Netlog lijkt verdacht veel op die van Google Trends. Het feit dat beide diensten beide onder hetzelfde dak horen zal daar wel iets voor kunnen tussenzitten.



Compete
Compete is een Amerikaanse provider van trafiekinfo voor websites. Compete geeft enkel info over de bezoekers vanuit de Verenigde Staten. Voor Belgische en Europese sites zijn de bezoekcijfers van Compete bijgevolg niet zo relevant. Compete toont voor Netlog een piek qua unique visitors in oktober 2009, met daarna een sterk dalende trend.



Quantcast
Quantcast is een andere Amerikaanse provider van trafiekinfo. Je kan als beheerder van een site je site registreren, waarbij je een tag krijgt die je op je pagina's kan plaatsen. Ofwel beschikt Quantcast over dergelijke gedetailleerde info over de bezoekers van een site, ofwel moet het een inschatting maken van de bezoekers aan de hand van diverse andere bronnen (logs van ISP's bijvoorbeeld). Info voor de trafiek naar Netlog is echter niet meer publiek toegankelijk. Netlog heeft gevraagd die af te schermen.



Conclusie
De trafiek naar Netlog blijft nog steeds indrukwekkend. Duidelijkheid over de "echte" bezoekcijfers kan enkel Netlog verschaffen. Maar ik vermoed dat ze redenen hebben om die info niet zomaar met iedereen te delen. Vandaar dat ik nagegaan heb welke publieke info er beschibkaar is. Op basis van die publieke info lijkt de trafiek naar Netlog zeker niet te stijgen en eerder lichtjes tot sterk dalend te zijn.

1 Bedenking(en) :
Blogger Tijs had op 10 april, 2010 10:25, de volgende bedenking ...

Interessant om iemand van Netlog dit te horen verklaren (of ontkennen, uiteraard).

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails