B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

22 maart 2006

Google Finance

Google FinanceIn de waaier van diensten die Google aanbiedt is er sinds enkele dagen een nieuwe dienst beschikbaar, Google Finance. Deze nieuwe dienst, overigens nog in beta, is een verzamelplaats voor gedetailleerde informatie over bedrijven, zoals de beurskoers, financieel nieuws, jaarcijfers, de samenstelling van het management. De focus ligt - zoals kan verwacht worden - op beursgenoteerde bedrijven. Naar verluidt zou ook info over beleggingsfondsen beschikbaar zijn, maar dan vermoedelijk niet van fondsen van Belgische banken.

Ik heb even gekeken welke info Google Finance aanbiedt over de belangrijkste Belgische financiële instellingen.

Dexia S.A.
Info te bekomen via deze link.
De informatie vermeld in de rubriek Management is niet correct. De recente wijzigingen aan de top zijn blijkbaar nog niet verwerkt.
Er wordt geen beurskoers vermeld voor de laatste dagen, wel voor 20 maart en vroeger.

Fortis N.V.
Info te bekomen via deze link
Fortis wordt omschreven als a Dutch financial services provider active in the fields of banking and insurance. Het adres dat vermeld wordt is wel dat in Brussel.
De koers die getoond wordt is naar ik vermoed de koers van de beurs van Amsterdam.

KBC Group NV
Info te bekomen via deze link
De informatie vermeld in de rubriek Management is niet correct. De recente wijzigingen aan de top zijn blijkbaar nog niet verwerkt.

ING Groep N.V.
Info - over voor het moederbedrijf in Nederland - te bekomen via deze link
De koers die getoond wordt is de koers van de beurs van Amsterdam.

Voor Argenta, Centea, Ethias en Fintro is geen geen info terug te vinden. Het zijn ook geen beursgenoteerde banken ...

Voor de Nationale Bank van België is wel informatie terug te vinden (via
deze link). De bank is enkel gekend onder haar benaming in het Frans (Banque nationale de Belgique s.a.). De Nationale Bank van België is een beursgenoteerd bedrijf. De helft van de aandelen zijn in handen van de Belgische staat, de overige aandelen zijn vrij verhandelbaar (overigens met een speculatief tintje wegens een mogelijk overnamebod door de Belgische overheid dat er maar niet komt). Koersinfo over het aandeel van de Nationale Bank van België kan je op Google Finance niet terugvinden.

De bedenkers van Google Finance hebben er op een inventieve wijze voor gezorgd dat vanuit Google Finance andere diensten van Google kunnen opgeroepen worden.

Google News
Voor beursgenoteerde bedrijven wordt een interactieve grafiek met koersinfo vermeld. Op de grafiek wordt door middel van letters verwezen naar nieuwsberichten waarvan de titels naast de grafiek getoond worden. Het laat je toe de impact van een nieuwsbericht op de koersevolutie na te gaan. Indien je nog meer nieuwsberichten wil zien, kun je via de verwijzing "More News" bijkomende berichten opvragen. Voor de Belgische bedrijven worden amper nieuwsberichten teruggevonden, met Belgische nieuwsbronnen - waar toch regelmatig over het Belgische financiële wereldje bericht wordt - wordt blijkbaar geen rekening gehouden.

Google Blogsearch
Voor elk bedrijf worden onderaan enkele blog-berichten getoond. Via de link "More Blogs" kan je nagaan of Google Blogsearch nog bijkomende berichten terugvindt. Op zichzelf is dit leuk gevonden. Het probleem echter is dat er gezocht wordt op de officiële benamingen van de bedrijven, meer bepaald Dexia S.A., Fortis N.V., KBC Group NV (let op de inconsistentie qua taalgebruik en qua gebruik van puntjes). In de meeste blogs worden deze benamingen niet gebruikt. Misschien wordt binnenkort de BVLG-blog wel vermeld. Ik heb immers in dit bericht verwijzingen voorzien naar de gehanteerde benamingen.

Google Groups
Voor verschillende bedrijven (maar niet allemaal) is er een discussiegroep voorzien. Voor de bedrijven die ik bekeken heb waren deze groepen nog telkens leeg. Niemand voelde zich blijkbaar geroepen om een eerste bericht te plaatsen. Voor discussies over Belgische aandelen lijkt het discussieforum van cash.be een beter alternatief.

Google Images
In de rubriek Management krijg je namen te zien van belangrijke personen in het bedrijf, telkens met vermelding van hun functie. Voor sommige personen is er een verwijzing naar hun bio en info over hun verloning bij Reuters. Soms wordt er ook een foto vermeld. Deze is weer klikbaar, waarbij je in Google Images terecht komt.

Volgens ZDNET zijn de voornaamste concurrenten voor de nieuwe Google-dienst Yahoo! Finance, MSN Finance, The Street.com en Marketwatch.com. In de rubriek "Other Resources" neemt Google Finance voor sommige bedrijven zelf verwijzingen op naar deze sites. Kwestie van je concurrenten te vriend te houden ...

Persoonlijk denk ik dat Belgische beleggers die op zoek zijn naar financiële informatie over Belgische bedrijven meer zullen hebben aan de Belgische gespecialiseerde sites, zoals Cash.be, Euronext of op de sites van de Belgische banken (bijvoorbeeld Dexia, Fortis en KBC). Voor een product in beta ziet Google Finance er reeds zeer mooi en volledig uit. Misschien nog wel enkele schoonheidsfoutjes (die mogelijk te wijten zijn aan de gegevensleveranciers) wegwerken.

Technorati : - - - - - - -

1 Bedenking(en) :
Blogger Het Hongarije Nieuwsblad had op 01 augustus, 2006 11:11, de volgende bedenking ...

kun jij mij ook helpen?ik heb een webstat teller maar ik krijg hem niet in mijn blog
hier mijn e mail adres

arnold10@freemail.hu

ik heb ook skype: arnoldus9992
groeten vanuit hongarije : arnold de keijzer

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails